Хафлингер (кон Хафлингер)

Съдържание:

Хафлингер (кон Хафлингер)
Хафлингер (кон Хафлингер)
Anonim

Хафлингер, или кон Хафлингер (Haflinger) - порода с много древни корени, която благодарение на географската си изолация е придобила свой собствен експресивен тип.

Хафлингер (кон Хафлингер), фотография
Хафлингер (кон Хафлингер), фотография

Историята на Хафлингер може да се проследи до Средновековието, когато в планините на Южен Тирол (сега Австрия и Северна Италия) са открити писмени сведения за източна порода коне. До повечето села и ферми в Тирол може да се стигне само по тесни пътеки, които изискват пъргави уверени коне за превоз на стоки и ездачи. В илюстрациите от началото на 19 век можете да видите малък благороден червен кон с бали и ездачи, които вървят по планинските пътеки.

Списък на породи коне и пони от А до Я
Списък на породи коне и пони от А до Я

Свързана статия Списък на породи коне и пони от А до Я

Конят Хафлингер е кръстен на селото Хафлинг в Южен Тирол, където е отглеждан повече от сто години. Нейните предци бяха местни планински коне и понита, подобрени от арабската кръв. Началото на формирането на породата не е известно за нас, нейната история започва през 1868 година. Всички съвременни хафлингъри произхождат от много плодородния чистокръвен арабски кон Ел Бедауи XXII, който е развъден през 1868 г., а синът му Фоли, роден през 1874 г. от местна кобила, се счита за основател на породата Хафлингер.

Хафлингер (кон Хафлингер), фотография
Хафлингер (кон Хафлингер), фотография

Първата световна война доведе до факта, че много Haflingers са взети на военна служба, поради което развъдните програми са прекратени. След войната, в съответствие с условията на Сен Жермен, Южен Тирол (включително Хафлинг) е предаден на Италия, а Северен Тирол остава в Австрия. Това разцепление е било изключително пагубно за породата, тъй като по-голямата част от кобилите на породата са били в Южен Тирол (Италия), докато висококачествените разплодни жребци остават в Северен Тирол (Австрия).

През 1926 г. в Северен Тирол е създаден първият стадопис. През 1931 г. в Източен Тирол (Австрия) размножаването на Хафлингер се разпространява в цялата провинция на Тирол.

По време на Втората световна война има значителни промени в практиката на развъждане на породата, тъй като военните нужди изискват по-къси и по-масивни коне. След войната въпросите за чистотата и подобряването на породата се връщат към развъждането, което доведе до развитието на малък кон с мощна конституция и добър темперамент, подходящ както за езда, така и за впрягане. След Втората световна война Тирол, включително развъдния център в Замса, беше под контрола на американските войски, които убиха много коне, за да осигурят месо на болниците.

Хафлингер (кон Хафлингер), фотография
Хафлингер (кон Хафлингер), фотография

В периода от 1950 до 1974 г. броят на породата започва да се увеличава. Първите Haflingers са изнесени в САЩ от Австрия през 1958 г. от Tempel Smith от Tempel Farms в Илинойс и в Чехословакия през 1959 година. През 1963 г. първият Хафлингер е изнесен за Обединеното кралство, а през 1970 г. е създадено Хафлингерското общество на Великобритания.

В момента основният център за развъждане на Хафлингер е растението в Енезин, където развъждането на жребци се контролира от държавата, за да се поддържа чистотата на породата. Жребците (90% от които са държавна собственост) подлежат на строги тестове и само най-добрите жребци могат да останат за разплод. Броудсток е в ръцете на частни собственици на коне. Плодовитостта на кобилите е висока - до 100 жребчета се получават от 100 кобили годишно. Има много кобили в мекодата на възраст 20 и повече години.

Хафлингер (кон Хафлингер), фотография
Хафлингер (кон Хафлингер), фотография

Конете Gaflinger, които са вписани в родословната книга, са традиционно маркови. Печатът има формата на алпийско цвете еделвайс с буквата "H" в центъра.

Височина в холката от 137 до 152 см, тегло до 415 кг. Цветът е червен (от светлочервен до кестен) със светла грива и опашка.

Структура на тялото: суха грациозна глава с големи очи, малки уши; силно рамо; силно дълбоко тяло с дълъг гребен и мускулести бедра; типични къси крака с мощни скакателни стави; силна, широка крупа; здрави, здрави копита.

Най-популярните имена за коне и понита
Най-популярните имена за коне и понита

Свързана статия Най-популярните имена за коне и понита

В течение на един век кръстосването в рамките на рода доведе до появата на много изразителен тип кон: къс, но силен, винаги чист на цвят, издръжлив, с мека стъпка и изразителен ход на арабските предци. Haflinger е идеалният кон за седло за деца и възрастни и за леко впрягане. Хафлингер притежава идеалното движение на планински кон, той е добър във всякакви походи, но движенията му не са твърде интензивни, тъй като са пригодени да пътуват по планински пътеки.

Хафлингер (кон Хафлингер), фотография
Хафлингер (кон Хафлингер), фотография

Уникалността на коня gafflinger, разбира се, се състои в отличния му златист цвят с дълга снежнобяла грива и опашка. Но още по-забележително в него е любовта му към хората, изпълнителен, щедър характер, формиран през вековете, пригодността му за всички нужди на семейството. Haflingers просто стават част от семейството на собствениците им.

Модерният Haflinger вече може да се намери по цял свят. Използва се при леки сбруи и комбинирано каране, западно каране, тобогинг, дресинг и шоу скачане, сводене, туризъм и хипотерапия. Haflingers се класират добре в сравнение с други породи, проявявайки невероятна атлетичност и сила за своите размери. Въпреки спокойствието си, те показват истинско вдъхновение в състезанието и обичат да участват в конни паради.

Днес всички Haflingers проследяват своя род през една от седемте жребцови линии до Foley, основния жребец на породата. Обикновено на жребците се дава име, започващо с буквата или буквите, които представляват линията на бащата-жребец, а филията получава име, започващо с първата буква на името на майка им. Изключение е Франция, където на жребците се дава име, започващо с буквата на азбуката, предназначена за употреба през същата година; и Италия, където имената на жребците трябва да започват с буквата или буквите, представящи линията на жребеца, докато имената на филиите започват с буквата, посочена за дадената година.

Хафлингер (кон Хафлингер), фотография
Хафлингер (кон Хафлингер), фотография

Седем линии от породата:

A-line - основател Анселмо, роден през 1926г.

B-Lines - основател Болцано, роден 1915 година. По-рядко срещани, макар и силни в Австрия.

M-Line - основател Масимо, роден 1927г. Италианският жребец Масимо основава линията, която е често срещана в Австрия и Италия.

N-Line - Основател Нибио, роден 1920г. В началото на своята история родът на Нибио се раздели на два клона: в Италия и в Австрия.

S-Line - Основател Стелвио, роден 1923 година. Най-малко много от родовете, застрашени от изчезване, след като в Германия е била въведена нехафлингерска кръв.

ST-line - Основател Студент, роден през 1927г.

W-Line - основател Уили, роден 1921г. Тази линия поддържа силно присъствие в Холандия, Канада и САЩ. Болцано и Уили бяха правнуците на Фоли.

Интересни факти за конете (1-100)
Интересни факти за конете (1-100)

Свързана статия Интересни факти за конете (1-100)

Конете Gaflinger се изнасят в различни страни, те са особено обичани в Германия и Швейцария. В Бавария те често се кръстосват с араби. След това тяхното потомство се кръстосва с Haflingers за подобряване на породата, въпреки че този метод не се практикува в Австрия.

Хафлингер (кон Хафлингер), фотография
Хафлингер (кон Хафлингер), фотография

Хафлингърите са известни със своето дълголетие - продължителността на живота до 40 години, а репродуктивният период - до 30 години. Haflingers са много привлекателни и могат да служат като вид идеален кон.

През 2003 г. Хафлингер става първият кон в света, който беше клониран, в резултат на което се появи кобила на име Прометей. През 2008 г. Прометей роди първото си жребче на име Пегас. Популацията на породата през 2005 г. в световен мащаб е била почти 250 000 коня.

Някои източници разпознават два вида хафлингъри. Първият е по-къс, по-тежък тип, използван за селскостопански работи, вторият е по-висок, по-лек тип, използван за разходки, дресинг и конни спортове.

Препоръчано: