Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:19 20.04.24 
Клубове / Общества / Любители на животните / Коне Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема КАРАКАЧАНСКИ КОН [re: DustDevil]
Автор DustDevilМодератор (игрив)
Публикувано06.02.06 06:57  



За разлика от останалите азиатски и балкански номадски народи, които използват магарета, Каракачаните използват за транспортно средство само коне. Каракачанският кон е най-запазената порода от всички местни примитивни коне. Това се дължи на консервативните животновъдни традиции на тези номади. Специфична черта е близкият инбридинг. (А. Петрой, 1940). Каракачаните са използвали тези коне за транспортиране на цялата си покъщнина повреме на сезонните си миграции от летните пасища към зимните и обратно. Пасищата са били единствената храна за конете. Конете, които не са били използвани в момента от хората, са оставали през цялата година високо в планината на групички и сами са се грижели за себе си. Дори повреме на студени зими те са намирали храна и са се защитавали от хищници. Всеки Каракачанец в миналото е притежавал 50-100 коне. През 1940 тази бройка е спаднала на 10-15, рядко 50 животни, от които 5-10 са били кобили от стари развъдни линии.



Каракачанските коне са сравнително ниски (около 128 см при холката) (А. Петрой, 1940). Имат добра мускулатура и широко чело. Краката са перфектно сложени и силни. Копитата са изключително солидни и здрави. Конете често работят без подкови. Сред хората Каракачанските коне са известни със своята невероятна сила и издръжливост.
ФАКТОРИ, ВЛИЯЕЩИ НА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ПОРОДАТА

През 1957-58 след като правителството отнема добитъка от частните собственици, Каракачанските коне вече не се използват от държавните ферми. Те са били убити и дадени за храна на пилетата и прасетата. Скоро такива коне са били изнасяни за месо (най-вече към Италия). В държавните ферми са правени опити за “подобряване” на породата чрез кръстосване със Хукул, Кабардин и Хафлингер. Правителството не се стреми да запази първичните породи коне.Това не е повишаване на техните ценни качества.

НАСТОЯЩО СЪСТОЯНИЕ НА ПОРОДАТА

Според Червеният списък на автохтонски форми на домашни животни, включен в Националната Стратегия за опазване на Биоразнообразието на България (1994), Каракачанският кон е сложен във Втора категория – изчезващи форми (или критични), според Ю. Данчев (1994).

Според разследвания на BBPS – SEMPERVIVA, днес броят на Каракачанския кон толкова е намалял, че ако не се вземат спешни мерки, той ще изчезне до няколко години. Повреме на нашите експедиции сме видели само отделни индивиди, или малки групички от 2-4 коня, най-често в Рила и Родопите, но също така и в Пирин, Стара планина и района на Краище. Тези коне са с доказан произход. До този момент знаем само за три по-големи компактни групи, които са собственост на местни хора от Родопите. Първата е на един 60-годишен мъж и се състои от 18 животни. Тези коне са типични, с перфектни работни качества и много добър, спокоен характер. Другата група е по-голяма. Собственост е на човек, който е роднина на възрастния мъж. Това са 54 типични Каракачански кончета, които са оставени свободни през цялата година високо в Рила и никой не работи с тях. Поради този факт, но и защото хората ги гонят от картофените полета, тези коне са много диви и плашливи. Те се размножават в групата на принципа на естествения подбор. Собственикът има само 5 работни коня с перфектни работни качества. Съдбата на 54-те кончета не е сигурна, защото собственикът няма нищо против да ги продаде за месо. Третата група е от 16 коня и принадлежи на Каракачанин от Родопите. Тези коне работят също като първата група. Те носят дървен материал върху товарни седла и го пренасят от гората до селищата. Тези коне също са развъдени традиционно. Те са принадлежали вече на няколко поколения от семейството. Според мнението на собственика те не са били кръстосвани с други коне, но са малко по-различни в екстериора. Имаме информация за подобни коне в южна Стара планина, но това се нуждае от проверка.

РАБОТА ПО ПРОЕКТА

Semperviva вече е купила и поставила в безопастност 18 от останалите Каракачански коне. Този проект е под съвета на SAVE Foundation и е финансиран от 'Fondation pour les Animaux du Monde, Vaduz/Liechtenstein.

2003-01-25

BBPS Semperviva
Сидер Седефчев, председател
кв. “Твърди ливади”, бл. 51, ап. 90
Перник 2300
България

телефон: +359-76/2 57 70
e-mail: semperviva@bluelink.net

http://www.save-foundation.net/semperviva/horse.htm
Преводач Ния Дойчинова




kabalero: "Сигорен съм че каракачанския кон ще оцелее.Надявам се ние в бг да се научим да ценим това което имаме.Между другото има доста нерегистрирани стада но колко са чисти (без племенна книга не може ала господата в катедра коневъдство си имат по важни задачи) никой не знае."

КАТЛА: "Аз вече съм навита за едно такова мъниче.В Хасково на пазара вървят между 200 и 300 лева.Така исках пони,обаче им искат такава цена,че ще речеш че са златни.А каракачанските си имат всички данни на пони.Дори в много голям процент са и сприхави като повечето дребосъци.
Някой ден,когато се направи нова конюшня,ще си вземем едно каракачанче за по-невръстните ездачи."




Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ПОРОДИ КОНЕ В БЪЛГАРИЯ - последно 26ти март DustDevilМодератор   04.02.06 03:20
. * ХАФЛИНГЕР DustDevil   04.02.06 03:30
. * ДУНАВСКА DustDevil   05.02.06 20:31
. * ИЗТОЧНОБЪЛГАРСКА DustDevil   05.02.06 22:10
. * ПЛЕВЕНСКА DustDevil   05.02.06 22:14
. * КАРАКАЧАНСКИ КОН DustDevil   06.02.06 06:57
. * АХАЛ-ТЕКИНЦИТЕ DustDevil   26.03.06 09:24
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.